På vej til syvårs-festival hos satanistisk sekt…

(hop tre afsnit ned hvis du vil direkte til det mest spændende…)

Så er jeg efter et par dage i Mali ankommet til det nordlige Elfenbenskysten. Nærmere betegnet en by der hedder Korhogo. Bye…n ligger i et område der først så småt er ved at åbne op igen efter mange års borgerkrig og her er en del FN-køretøjer i byen.

Jeg har mødt en lokal fyr der hedder Süleyman. Han er animist. Det betyder at han tror på at hvis han ofrer dyr til de højere magter så vil det gå ham vel. Derfor tog Sülle-boy og jeg i går hans lille motorcykel til et af de lokale markeder hvor vi investerede i en mager kylling (formedelst 15 kr.) – derefter kørte vi ud til animisternes hellige klipper. Hertil valfarter animister fra hele Elfenbenskysten for at foretage ofringer. Vi nåede at se to andre kyllinger få skåret halsen over af ofringsmanden før det var min tur. Ham der stod for ceremonien mente dog det var en god ide hvis jeg udover at give dem kyllingen (som de plukker og steger bagefter) også ofrede nogle penge til de højere magter. Jeg gav ham 1.000 Vestafrikanske Franc (11 kroner). Det lod i nogen grad til at muntre ofringsmanden op. Foran den hellige klippe (der var indsmurt i dyreblod og påklistret fjer) skulle jeg derefter holde kyllingen frem (mens den stadig var levende) og på fransk foran forsamlingen fremsige hvilke ønsker jeg havde. Jeg fik efter bedste evne fremsagt at jeg ønskede et langt og lykkeligt liv for min familie og mine børn og at det måtte gå utrolig godt for alle folk i Elfenbenskysten. Det sidste vakte ikke overraskende stor begejstring. Så skar ”præsten” hovedet af den stakkels kylling, gnubbede den op ad stenen og smed den på jorden hvor den spjættede lidt rundt ind til den forblødte..

Har også været lidt rundt at se en masse negerhytte-landsbyer, et stenbrud (hvor kvinder og børn hakker store sten til mindre sten) et væveri (hvor vævene cirka er konstrueret ud af sejlgarn og hæfteplaster) osv.

Nå, men nu kommer det rigtig spændende…

Jeg skulle egentlig have rejst videre allerede i dag op mod Bobo Dialoussou (Bobo) i Burkina Faso. Farlig fin plan for der er der musikfestival i weekenden og maskedans på søndag og så passede det lige med to nætter der og en nat til sidst i Ouagadougou (Ouaga) inden mit fly (Turkish – Ouaga-Istanbul-CPH) afgår sent mandag aften (så jeg kan være tilbage på arbejde onsdag)…

MEN…jeg har fået at vide at her i Korhogo afholdes der en kan man vist godt sige speciel festival…Lidt uden for byen ligger der en hellig skov. I den hellige skov bor der en hemmelig, satanistisk naturfolks-sekt – der heder PORO. Denne sekt viser sig kun offentligt en gang hver syvende år. Hvilket så er…….i morgen!!!!…
Så vidt jeg har forstået (sekten er jo ligesom hemmelig..) er konceptet for sekten at et sted mellem 100 og 1.000 drenge (vist nok i omkring 10 års alderen) bliver udvalgt og optaget hvert syvende år. Derefter bor de inde i skoven i dybeste hemmelighed, hvor de lærer forskellige jagtteknikker mm. Når der så er gået syv år kommer de ud som rigtige Poro-mænd – og der holdes en fest – og det næste hold sendes syv år ind i skoven…

Lidt mere om sekten her: (søg på Google og skriv PORO og vælg den post der handler om Liberia og Sierra Leone da one coms lorte links ikke virker) (selv om det er begrænset hvad wiki ved om Poro folket feks. tror de som det fremgår kun de er i Liberia og Sierra Leone, men de er altså også her..)

Så nu bliver jeg lige et par dage mere her for at være med i festivalen…I hvor høj grad jeg får taget billeder ved jeg ikke for de der Poro-drenge skulle være nogle temmelig barske fætre. Angiveligt skulle de første af dem så småt være ankommet for at begynde at forberede festivalen og ifølge lokale rygter slog de forleden en lokal politimand ihjel med deres stave. Så de synes ikke at have nogen overdreven respekt for autoriteter, så det kan godt være jeg ikke skal være alt for frisk med kameraet…
Det betyder så at jeg formentlig først kan komme herfra søndag morgen, og da jeg har to dagsrejser op til mit fly, hvoraf den første formentlig bliver med bussen på billedet (som man vel ikke helt kan udelukke kunne bryde sammen..) er jeg en lille smule presset… – men jeg håber jeg når det… (der går kun fly hjem to gange om ugen fra Burkina Faso så vidt jeg husker…)

Nå, men god weekend til alle i Danmark!

Billeder følger..slutter lige med et citat fra wiki…: “The ceremonies of the Purrah (Poro) are presided over by the Poro devil, a man in fetish dress, who addresses the meeting through a long tube of wood, known as a bull-roarer (voice distorter which delivers a bloodcurdling stream of sounds, and is made from a tube with holes cut into it over which discs of membrane from the egg sags of a particular spider are spread over)”